پنج زبان برنامه‌نویسی نوظهور؛ با آینده‌ای درخشان(قسمت اول)

اگر زبان­‌های برنامه‌­نویسی را بر اساس محبوبیت­‌شان دسته‌­بندی کنیم؛ سه نوع زبان خواهیم داشت. محبوب‌­ترین آن­ها که در ردیف اول قرار می­‌گیرند؛ زبان­های mainstream هستند وعبارتند از:

  • PHP
  • Java
  • JavaScript
  • Python
  • Ruby
  • C#
  • C++
  • Objective-C

اگر می­‌خواهید به آسانی شغل پیدا کنید، بهتر است یک یا چند مورد از این زبان­‌ها را فرا بگیرید.

پنج زبان برنامه­‌نویسی دیگر نیز در این ردیف قرار می­‌گیرند، که البته در حال کم‌­رنگ شدن هستند(Assembler-C-Flash and Flex-.NET-Perl).

زبان­‌های جایگاه دومِ محبوب­‌ترین­‌ها منتظر هستند که به جایگاه اول دست پیدا کنند؛ اما هنوز به­‌طور کامل موفق به این کار نشده­‌اند. این زبان­‌ها ارزش خود را با ایجاد جامعه‌های پشتیبانی قوی ثابت کرده­‌اند اما هنوز هم تعداد زیادی از شرکت­‌های بزرگ و محافظه­‌کار از آن­ها استفاده نمی­‌کنند. زبان­‌های:

  • Scala
  • Swift
  • Go
  • Clojure
  • Haskell

زبان­‌هایی هستند که من آن­‌ها را در این ردیف قرار می­‌دهم.

برخی از شرکت­‌ها در تعداد کمی از سرویس­‌هایشان از این زبان­‌ها استفاده می­‌کنند، اما این زبان­‌ها به­‌ندرت استفاده­‌ی گسترده‌ی صنعتی دارند(به­‌جز Swift که به عنوان زبان اصلی iOS در حال سبقت گرفتن از Objective-C است). Go و Swift هردو، شانس خیلی خوبی برای ارتقای خود به دسته‌ی بالاتر، طی دو یا سه سال آینده دارند.

بیشتر زبان­های ردیف اول جایگاه خود را تثبیت کرده‌­اند؛ در نتیجه مدت زیادی طول خواهد کشید که یکی از آن­‌ها از رتبه‌ی خود پایین کشیده شود، و هم­چنین برای زبان­‌های ردیف دوم هم سخت خواهد بود که به جایگاه اول دست پیدا کنند.

زبان­‌های نوظهور این مقاله در ردیف سوم قرار دارند و به تازگی شروع به یافتن هوادار کرده­‌اند.بعضی از زبان­‌های برنامه­‌نویسی سال­‌های زیادی است که در همین سطح از محبوبیت مانده‌­اند و پیشرفتی نداشته‌­اند؛ درحالی­‌که بقیه به‌­طور ناگهانی و در عرض یک یا دو سال، خود را بر سر زبان‌­ها انداخته­‌اند.

زبان­‌های نوظهور: چرا این پنج­ زبان؟

اگر منصف باشیم، این پنج زبان که من در این مقاله روی آن­ها تمرکز کرده‌­ام، جدید هستند(پس ممکن است برای بار اول باشد که با جزییات­‌شان به گوش‌­تان بخورد). و شانس زیادی برای صعود به ردیف دوم، طی دو تا سه سال آینده را دارند. شاید روزی یکی از این زبان­‌ها، حتی به ردیف اول دست پیدا کند.

و اینکه چرا این پنج زبان انتخاب شده‌­اند:

  • Elm: در حال محبوب شدن میانِ جامعه‌­ی برنامه‌­نویسان JavaScript؛ مخصوصا دربین کسانی که برنامه­‌نویسی تابعی را ترجیح می­‌دهند. این زبان مانند زبان­‌های TypeScript، Dart و Babel، به JavaScript ترنسپایل می‌­شود.
  • Rust: یک زبان برنامه‌­نویسی سیستمی است که به عنوان جانشینی برای C و C++ در نظر گرفته شده است. به همین دلیل عجیب است که در بین توسعه­‌دهندگان وب به سرعت درحال محبوب شدن است. اما وقتی متوجه شویم که این زبان توسط Mozilla به­‌وجود آمده است، دلیل این محبوبیت منطقی به‌­نظر می‌­رسد. Mozilla به­‌دنبال این است که به توسعه‌­دهندگانی که مجبور به استفاده از زبان­‌های برنامه­‌نویسی سطح پایین هستند، یک گزینه‌ی بهتر نسبت به PHP، Pythonو… پیشنهاد بدهد. زبان Rust هم­چنین در نظرسنجی Stackoverflow که سال ۲۰۱۶ از توسعه­‌دهندگان شد، توانست لقب “دوست­‌داشتنی­‌ترین” را از آن خود کند. (به این معنی که کاربران زیادی خواهان استفاده از آن هستند).
  • Kotlin: این زبان حدود ۵ سال در حال کسب تجربه و بالاوپایین شدن بود. بالاخره امسال توانست به نسخه ۱ خود برسد. هرچند هنوز نتوانسته است به اندازه­‌ی سه زبان با بیشترین محبوبیت از لیست زبان­های JVM یعنی Scala، Groovy یا Clojure برسد، اما خود را از سایر زبان­‌های این لیست جدا کرده­‌است و به­‌نظر می­‌رسد بتواند جایگاه خود در بین رهبران این لیست را به­‌دست بیاورد. زبان Kotlin توسط JetBrains توسعه داده شده است. یکی از دلایل محبوبیت این زبان، توسعه‌ی آسان اپ­‌های اندرویدی توسط آن است.
  • Crystal: زبانی که امیدوار است کارایی زبان C را، به دنیای بسیار انتزاعی توسعه­‌دهندگان وب بیاورد. Crystal جامعه‌­ی Ruby را هدف گرفته است؛ با سینتکس مشابه و گاهاَ یکسان با سینتکس Ruby. همان­طور که در حال حاضر، تعداد استارتاپ­‌هایی که از زبان Ruby استفاده می­‌کنند رو به رشد است؛ Crystal می‌­تواند یک نقش کلیدی در کمک به بهبود کارایی آن اپلیکیشن­‌ها داشته باشد.
  • Elixir: این زبان نیز الهام­‌های زیادی از اکوسیستم Ruby می‌­گیرد، اما به‌­جای تلاش برای فراهم کردن کارایی زبان C، دنبال چیز دیگری است. تمرکز Elixir روی ساخت سیستم‌­هایی با “در دسترس بودن بالا” و “وقفه‌­ی پایین” است. این زبان با اجرا شدن روی ماشین ­مجازی Erlang (که بخاطرکارایی بسیار خوب مشهور است) به این میزان از عملکرد دست پیدا می­‌کند.

هرکدام از این پنج زبان جامعه‌ی مشتاق و علاقه‌­مند خود را دارد و صاحب خبرنامه‌ی هفتگی هستند. اگر به یادگیری زبان­‌های برنامه‌­نویسی جدید با امکانات هیجان­‌انگیز برای آینده فکر می‌­کنید؛ منتظر قسمت بعدی این مقاله باشید.

منبع
دیدگاه‌ها
  • pingback پنج زبان برنامه‌نویسی نوظهور؛ با آینده‌ای درخشان(قسمت دوم) – وبلاگ رضا سنگ‌سفیدی؛ دنیای باینری، فیلم و خالی کردن آب حوض!

  • وایز - ۰۷ شهریور ۱۳۹۷

    این مطلب رو هم خوندم و برام جالب بود و البته برای نگاه انداختن به آینده زبان های برنامه نویسی خیلی جالب بود.

      رضا - ۰۷ شهریور ۱۳۹۷

      خوشحالم که مفید بوده. البته اینا واقعا آینده هستن و شاید الان کاربرد خاصی نداشته باشن بیشترشون.
      مرسی که وقت گذاشتی، این روزا کسی که بره وبلاگ بخونه، مشخصه آدم علاقه‌مند و با حوصله‌ایه.
      بازم ببینیمت این طرفا D:

        وایز - ۰۷ شهریور ۱۳۹۷

        مطالعه و جستجو لازمه پیشرفت کردنه

          رضا - ۰۷ شهریور ۱۳۹۷

          دقیقا.

    ارسال دیدگاه جدید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز با * علامت‌گذاری شده‌اند.