
پنج زبان برنامهنویسی نوظهور؛ با آیندهای درخشان(قسمت اول)
اگر زبانهای برنامهنویسی را بر اساس محبوبیتشان دستهبندی کنیم؛ سه نوع زبان خواهیم داشت. محبوبترین آنها که در ردیف اول قرار میگیرند؛ زبانهای mainstream هستند وعبارتند از:
- PHP
- Java
- JavaScript
- Python
- Ruby
- C#
- C++
- Objective-C
اگر میخواهید به آسانی شغل پیدا کنید، بهتر است یک یا چند مورد از این زبانها را فرا بگیرید.
پنج زبان برنامهنویسی دیگر نیز در این ردیف قرار میگیرند، که البته در حال کمرنگ شدن هستند(Assembler-C-Flash and Flex-.NET-Perl).
زبانهای جایگاه دومِ محبوبترینها منتظر هستند که به جایگاه اول دست پیدا کنند؛ اما هنوز بهطور کامل موفق به این کار نشدهاند. این زبانها ارزش خود را با ایجاد جامعههای پشتیبانی قوی ثابت کردهاند اما هنوز هم تعداد زیادی از شرکتهای بزرگ و محافظهکار از آنها استفاده نمیکنند. زبانهای:
- Scala
- Swift
- Go
- Clojure
- Haskell
زبانهایی هستند که من آنها را در این ردیف قرار میدهم.
برخی از شرکتها در تعداد کمی از سرویسهایشان از این زبانها استفاده میکنند، اما این زبانها بهندرت استفادهی گستردهی صنعتی دارند(بهجز Swift که به عنوان زبان اصلی iOS در حال سبقت گرفتن از Objective-C است). Go و Swift هردو، شانس خیلی خوبی برای ارتقای خود به دستهی بالاتر، طی دو یا سه سال آینده دارند.
بیشتر زبانهای ردیف اول جایگاه خود را تثبیت کردهاند؛ در نتیجه مدت زیادی طول خواهد کشید که یکی از آنها از رتبهی خود پایین کشیده شود، و همچنین برای زبانهای ردیف دوم هم سخت خواهد بود که به جایگاه اول دست پیدا کنند.
زبانهای نوظهور این مقاله در ردیف سوم قرار دارند و به تازگی شروع به یافتن هوادار کردهاند.بعضی از زبانهای برنامهنویسی سالهای زیادی است که در همین سطح از محبوبیت ماندهاند و پیشرفتی نداشتهاند؛ درحالیکه بقیه بهطور ناگهانی و در عرض یک یا دو سال، خود را بر سر زبانها انداختهاند.
زبانهای نوظهور: چرا این پنج زبان؟
اگر منصف باشیم، این پنج زبان که من در این مقاله روی آنها تمرکز کردهام، جدید هستند(پس ممکن است برای بار اول باشد که با جزییاتشان به گوشتان بخورد). و شانس زیادی برای صعود به ردیف دوم، طی دو تا سه سال آینده را دارند. شاید روزی یکی از این زبانها، حتی به ردیف اول دست پیدا کند.
و اینکه چرا این پنج زبان انتخاب شدهاند:
- Elm: در حال محبوب شدن میانِ جامعهی برنامهنویسان JavaScript؛ مخصوصا دربین کسانی که برنامهنویسی تابعی را ترجیح میدهند. این زبان مانند زبانهای TypeScript، Dart و Babel، به JavaScript ترنسپایل میشود.
- Rust: یک زبان برنامهنویسی سیستمی است که به عنوان جانشینی برای C و C++ در نظر گرفته شده است. به همین دلیل عجیب است که در بین توسعهدهندگان وب به سرعت درحال محبوب شدن است. اما وقتی متوجه شویم که این زبان توسط Mozilla بهوجود آمده است، دلیل این محبوبیت منطقی بهنظر میرسد. Mozilla بهدنبال این است که به توسعهدهندگانی که مجبور به استفاده از زبانهای برنامهنویسی سطح پایین هستند، یک گزینهی بهتر نسبت به PHP، Pythonو… پیشنهاد بدهد. زبان Rust همچنین در نظرسنجی Stackoverflow که سال ۲۰۱۶ از توسعهدهندگان شد، توانست لقب “دوستداشتنیترین” را از آن خود کند. (به این معنی که کاربران زیادی خواهان استفاده از آن هستند).
- Kotlin: این زبان حدود ۵ سال در حال کسب تجربه و بالاوپایین شدن بود. بالاخره امسال توانست به نسخه ۱ خود برسد. هرچند هنوز نتوانسته است به اندازهی سه زبان با بیشترین محبوبیت از لیست زبانهای JVM یعنی Scala، Groovy یا Clojure برسد، اما خود را از سایر زبانهای این لیست جدا کردهاست و بهنظر میرسد بتواند جایگاه خود در بین رهبران این لیست را بهدست بیاورد. زبان Kotlin توسط JetBrains توسعه داده شده است. یکی از دلایل محبوبیت این زبان، توسعهی آسان اپهای اندرویدی توسط آن است.
- Crystal: زبانی که امیدوار است کارایی زبان C را، به دنیای بسیار انتزاعی توسعهدهندگان وب بیاورد. Crystal جامعهی Ruby را هدف گرفته است؛ با سینتکس مشابه و گاهاَ یکسان با سینتکس Ruby. همانطور که در حال حاضر، تعداد استارتاپهایی که از زبان Ruby استفاده میکنند رو به رشد است؛ Crystal میتواند یک نقش کلیدی در کمک به بهبود کارایی آن اپلیکیشنها داشته باشد.
- Elixir: این زبان نیز الهامهای زیادی از اکوسیستم Ruby میگیرد، اما بهجای تلاش برای فراهم کردن کارایی زبان C، دنبال چیز دیگری است. تمرکز Elixir روی ساخت سیستمهایی با “در دسترس بودن بالا” و “وقفهی پایین” است. این زبان با اجرا شدن روی ماشین مجازی Erlang (که بخاطرکارایی بسیار خوب مشهور است) به این میزان از عملکرد دست پیدا میکند.
هرکدام از این پنج زبان جامعهی مشتاق و علاقهمند خود را دارد و صاحب خبرنامهی هفتگی هستند. اگر به یادگیری زبانهای برنامهنویسی جدید با امکانات هیجانانگیز برای آینده فکر میکنید؛ منتظر قسمت بعدی این مقاله باشید.
منبع
pingback پنج زبان برنامهنویسی نوظهور؛ با آیندهای درخشان(قسمت دوم) – وبلاگ رضا سنگسفیدی؛ دنیای باینری، فیلم و خالی کردن آب حوض!
این مطلب رو هم خوندم و برام جالب بود و البته برای نگاه انداختن به آینده زبان های برنامه نویسی خیلی جالب بود.
خوشحالم که مفید بوده. البته اینا واقعا آینده هستن و شاید الان کاربرد خاصی نداشته باشن بیشترشون.
مرسی که وقت گذاشتی، این روزا کسی که بره وبلاگ بخونه، مشخصه آدم علاقهمند و با حوصلهایه.
بازم ببینیمت این طرفا D:
مطالعه و جستجو لازمه پیشرفت کردنه
دقیقا.